Posted on

Közeleg az F-Secure 9-es verziójú víruskeresők kivonása

Az F-Secure antivírus cég mintegy három és fél évvel ezelőtt vezette be az FSAV 9-es termék-generációba tartozó védelmi szoftvereit, amelyekben először jelent meg az azóta is használatban lévő, Aquarius elnevezésű fő keresőmotor.

Az eltelt időben azonban a fejlődés túlhaladt ezen a terméken, így a finn antivírus gyártó már 2013. januárjában bevezette a még fejlettebb technológiát tartalmazó FSAV 10-es, majd 2013. júliusában az FSAV 11-es generációjú termékeit. Ezek a gyors ütemben kibocsátott szoftverek nem az öncélú fejlesztést szolgálták: napjainkra ugyanis olyan mértékben gyorsult az újonnan felbukkanó kártevők fejlődése, hogy a régi FSAV 9-es főverzióba tartozó termékek már nem tudnak ellenük hatékony védelmet nyújtani!A fenti okok miatt az F-Secure cég már korábban bejelentette, hogy a fejlettebb termékei elérhetőségére tekintettel, 2014. év kora tavaszán teljes körűen megszünteti az FSAV 9.00 – 9.32 verziókhoz tartozó támogatási és frissítési szolgáltatásokat. Arra kérjük ügyfeleinket, hogy az alább felsorolt End-of-Life (EOL) időpontokat megelőzően feltétlenül végezzék el az áttérést az F-Secure 10 vagy 11 főverzióba tartozó, modern és erős védelmet nyújtó víruskereső termékekre!

  • 2014. február 06-15. között: Véget ér az F-Secure 9.xx főverzióba tartozó, Windows munkaállomás oldali víruskereső termékek élettartama.

    Ezen időpontot követően nem garantálható, hogy az F-Secure Client Security 9.00-9.32, illetve F-Secure Anti-Virus for Workstations 9.00 – 9.32 szoftverek helyesen futnak vagy megfelelő védelmet nyújtanak a felhasználók számára!

  • 2014. április 24. napján: Véget ér az F-Secure 9.xx főverzióba tartozó, Windows Server oldali víruskereső termékek élettartama.

    Ezen időpontot követően nem garantálható, hogy az F-Secure File and Terminal Server Security 9.00-9.32, illetve az F-Secure E-mail and Server Security 9.00 – 9.32 szoftverek helyesen futnak vagy megfelelő védelmet nyújtanak a hálózati fájlkiszolgálás és az Exchange levelező rendszer számára!

A fenti időpontok letelte után, jövő év tavaszától tehát csak az F-Secure 10.01-es vagy annál magasabb verziójú víruskereső termékcsaládok maradnak hivatalosan támogatottak és csak ezek vírusismereti adatbázisokkal, javítófoltokkal való ellátása lesz garantált – amelyet leghatékonyabban az F-Secure Policy Manager 11.00 központi vezérlő és frissítő szerver segítségével végezhetnek a Windows-üzemeltetők.

A későbbi sietség elkerülése érdekében azt javasoljuk az érintett felhasználóknak, hogy a lehető leghamarabb, de mindenképpen még az idén kezdjék el a meglévő F-Secure 9.xx verziójú termékeik frissítésének megtervezését, illetve a verziócsere tényleges végrehajtását – a modernebb F-Secure 10-es és 11-es kiadásoknak legkésőbb a jövő év elejéig történő bevezetése érdekében!

Amennyiben a Windows munkaállomás gépek védelmére szolgáló, új generációs F-Secure termékek (FSCS és FSAV-WKS 10.01 / 11.00 verziók) bevezetése közben esetleg nem áthidalható nehézségbe ütköznek, pl. az önálló kezelésű működési mód megszüntetése miatt – akkor arra kérjük Önöket, hogy érdeklődjenek az értékesítési részlegünknél a helyettesítő termékek (F-Secure Protection Service for Business 10, illetve F-Secure Internet Security 2014) licenceinek igénylési feltételeiről.
2F 2000